Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


zaľúbený delfíni

11. 5. 2008

Obrázok

NO niesú zlatý?

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

delfiny cicavce

(lola , 15. 6. 2011 14:13)

mileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Delfíny

(vanesa, 20. 9. 2010 19:09)

VIETE ŽE:ýskyt

Delfín skákavý je rozšírený podobne ako jeho príbuzný delfín obyčajný vo všetkých moriach teplého a mierneho pásu západnej a východnej pologule. Možno sa s ním stretnúť v Stredozemnom aj Čiernom mori. Na severe tiahne až k brehom Škandinávie a Grónska, na juhu zasahuje až k juhoamerickému, austrálskemu a novozélandskému pobrežiu.

V skutočnosti pravdepodobne jestvujú 2 druhy: Tursiops truncatus, rozšírený celosvetovo, a menší Tursiops aduncus, ktorého výskyt sa obmedzuje na pobrežné vody Indie a západného Pacifiku. Je možné že existujú aj ďalšie druhy, vzhľadom na veľkú variabilitu oblastí a habitatov.
[upraviť] Opis a spôsob života

Jedince vyskytujúce sa v pobrežných vodách tropických oblastí merajú v priemerne 2 metre a majú relatívne veľké prsné plutvy, chrbtovú aj chvostovú plutvu. V otvorených a chladnejších oceánoch a moriach má proporciálne menšie telové výbežky a je takmer dvakrát dlhší. Hmotnosť dospelých jedincov je 200-300 kg, len vzácne sa môžu vyskytnúť exempláre važiace cez 450 kg. V závislosti od oblasti výskytu sa líši aj ich psychológia. To zahŕňa aj sociálne skupiny, lovecké metódy, skoky, premety a zvukové prejavy. Svoje rodové meno dostal podľa typického vyskakovania nad hladinu. Dokáže elegantným spôsobom vyskočiť do výšky 3-4 metrov, pričom dĺžka skoku býva až 10 metrov. Vo vode môže vyvinúť rýchlosť 35-40 km/h. Všeobecné sfarbenie druhu je tmavosivý alebo čierny chrbát a svetlejšie brucho. Indivíduá sa líšia odtieňom a vzorovaním. Delfín skákavý vďačí za svoj celosvetový výskyt (okrem polárnych oblastí) svojej všestrannej prispôsobivosti. Živí sa rozličnými rybami, mäkkýšmi, hlavonožcami a kôrovcami ktoré chytá pomocou zubov v krátkom a robustnom zobci. Má 18-27 párov malých kolíkovitých zubov v oboch čeľustiach.

Delfíny

(kozicka, 20. 9. 2010 19:04)

Delfíny sú druhé najkrajšie zvieratá v mori.

Nadhera

(Lexi, 26. 6. 2010 23:03)

Boze umieram s toho.. Kraasne milejm ich... A aj oni sa navzajom.. Najviac ma na tom bavi to ze to nieje fotomontaz ako na inych obrazkoch..Dakujem za tento :D

domino

(laska je laska, 25. 3. 2009 12:53)

je to nadherne a najme pre take dievcata ktore maju strasne radi zvieratka. mam velmi rada pohlad na zviraciu lasku papa

nadherne delfiniky

(denisa, 16. 1. 2009 19:57)

no to je nadhera

Delfini

(Bara, 19. 12. 2008 14:34)

Jsou nadherni ti Delfini